Strona wykorzystuje ciasteczka (cookies). Dzięki cookies nasz serwis działa poprawnie. Polityka plików cookies.

slodzenie herbaty www herbatazcejlonu plWiele słyszy się o negatywnym wpływie cukru na nasze zdrowie. Potrafi on wywoływać choroby, doprowadza do próchnicy zębów. Jego nadmierne spożywanie jest przyczyną skoków poziomu glukozy w ciągu dnia, co może przerodzić się w cukrzycę. Często mówi się, że herbatę najlepiej pić niesłodzoną.

 

 

 

 

 

Jednak sporo ludzi decyduje się na dosypywanie dużej ilości cukru do naparu. Chcą w ten sposób polepszyć walory smakowe. Jesteś fanem słodkiej herbaty? A co powiesz na zamienniki cukru?

 

Czym tak właściwie słodzić?

W dobie propagowania zdrowego stylu życia warto na chwilę przystanąć i zastanowić się nad swoim zdrowiem. Niestety wciąż rośnie ilość spożywanego przez nas cukru. Znajdziemy go niemal wszędzie, nawet tam, gdzie zupełnie się go nie spodziewamy. W takim razie co zrobić, aby tę ilość chociaż trochę zmniejszyć?

Do słodzenia herbaty możesz użyć fruktozy! Znajdziesz ją w prawie każdym większym sklepie. Co prawda nie jest to wciąż rozwiązanie idealne, jednak trochę zdrowsze od cukru buraczanego. Minusem fruktozy jest fakt, że metabolizuje się jedynie w wątrobie.

Prowadzi to do obciążenia organu i powstawania niebezpiecznych trójglicerydów. Jednak spożywana w niewielkich ilościach, jako dodatek do herbaty, nie powinna zaszkodzić. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie miód. Doda on energii, obniży ciśnienie krwi.

Dzięki zawartym w sobie substancjom posiada także działanie przeciwzapalne i dezynfekujące. Nie przekonuje cię jego smak i wolisz sięgnąć po coś innego? A co powiesz na ksylitol? Jest to rodzaj cukru pozyskiwanego z kory brzozy.

To doskonałe rozwiązanie dla diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, przez co nie doprowadza do nagłego wzrostu poziomu cukru. Warto dodać, że zawiera o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier. Jeśli i to rozwiązanie nie przypadnie ci do gustu, możesz sięgnąć po stewię lub aspartam. Warto zainteresować się rodzajami słodzików i innych substancji.

 

Którą herbatę słodzić?

Spora część herbat nie wymaga ulepszacza w postaci substancji słodzącej. Ich naturalny aromat i smak jest wystarczający. Jeśli jednak zależy ci na słodzeniu naparu, warto sięgnąć po substancję, która nie wykazuje negatywnego wpływu na twoje zdrowie.

Sprawa słodzików już załatwiona, mam rację? Teraz pora na dobrą jakościowo herbatę! Zastanawiasz się, gdzie ją znajdziesz? Sklep internetowy www.herbatazcejlonu.pl jest odpowiedzią na twoje potrzeby! Zadbaj o swoje zdrowie już dziś i zainwestuj w herbatę najwyższej jakości!

Artykuł zewnętrzny

slodzenie herbaty www herbatazcejlonu plWiele słyszy się o negatywnym wpływie cukru na nasze zdrowie. Potrafi on wywoływać choroby, doprowadza do próchnicy zębów. Jego nadmierne spożywanie jest przyczyną skoków poziomu glukozy w ciągu dnia, co może przerodzić się w cukrzycę. Często mówi się, że herbatę najlepiej pić niesłodzoną.

 

 

 

 

 

Jednak sporo ludzi decyduje się na dosypywanie dużej ilości cukru do naparu. Chcą w ten sposób polepszyć walory smakowe. Jesteś fanem słodkiej herbaty? A co powiesz na zamienniki cukru?

 

Czym tak właściwie słodzić?

W dobie propagowania zdrowego stylu życia warto na chwilę przystanąć i zastanowić się nad swoim zdrowiem. Niestety wciąż rośnie ilość spożywanego przez nas cukru. Znajdziemy go niemal wszędzie, nawet tam, gdzie zupełnie się go nie spodziewamy. W takim razie co zrobić, aby tę ilość chociaż trochę zmniejszyć?

Do słodzenia herbaty możesz użyć fruktozy! Znajdziesz ją w prawie każdym większym sklepie. Co prawda nie jest to wciąż rozwiązanie idealne, jednak trochę zdrowsze od cukru buraczanego. Minusem fruktozy jest fakt, że metabolizuje się jedynie w wątrobie.

Prowadzi to do obciążenia organu i powstawania niebezpiecznych trójglicerydów. Jednak spożywana w niewielkich ilościach, jako dodatek do herbaty, nie powinna zaszkodzić. Dużo lepszym rozwiązaniem będzie miód. Doda on energii, obniży ciśnienie krwi.

Dzięki zawartym w sobie substancjom posiada także działanie przeciwzapalne i dezynfekujące. Nie przekonuje cię jego smak i wolisz sięgnąć po coś innego? A co powiesz na ksylitol? Jest to rodzaj cukru pozyskiwanego z kory brzozy.

To doskonałe rozwiązanie dla diabetyków, ponieważ ma niski indeks glikemiczny, przez co nie doprowadza do nagłego wzrostu poziomu cukru. Warto dodać, że zawiera o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier. Jeśli i to rozwiązanie nie przypadnie ci do gustu, możesz sięgnąć po stewię lub aspartam. Warto zainteresować się rodzajami słodzików i innych substancji.

 

Którą herbatę słodzić?

Spora część herbat nie wymaga ulepszacza w postaci substancji słodzącej. Ich naturalny aromat i smak jest wystarczający. Jeśli jednak zależy ci na słodzeniu naparu, warto sięgnąć po substancję, która nie wykazuje negatywnego wpływu na twoje zdrowie.

Sprawa słodzików już załatwiona, mam rację? Teraz pora na dobrą jakościowo herbatę! Zastanawiasz się, gdzie ją znajdziesz? Sklep internetowy www.herbatazcejlonu.pl jest odpowiedzią na twoje potrzeby! Zadbaj o swoje zdrowie już dziś i zainwestuj w herbatę najwyższej jakości!

Artykuł zewnętrzny