Strona wykorzystuje ciasteczka (cookies). Dzięki cookies nasz serwis działa poprawnie. Polityka plików cookies.

anemiaAnemia to stan chorobowy, który charakteryzuje się spadkiem poziomu hemoglobiny (czerwonego barwnika krwi) i erytrocytów (krwinek czerwonych) oraz symptomami im towarzyszącymi.

 

Wyróżnia się trzy główne grupy niedokrwistości:

pokrwotoczną (wywołaną ubytkiem krwi) będącą wynikiem upośledzonego wytwarzania erytrocytów

hemolityczną, związaną ze skróconym czasem życia erytrocytów, na przykład w przypadku ich niszczenia przez organiz

polekową i toksyczną, będącą następstwem stosowania leków i substancji, które niszczą czerwone krwinki lub uszkadzają szpik kostny

 

Anemię można zdiagnozować tylko na podstawie badań krwi. Rozpoznaje się ją, kiedy:

stężenie hemoglobiny spada poniżej 13,5 g/dl (gram na decylitr) u mężczyzn i poniżej 12,0 g/dl u kobiet

liczba erytrocytów jest mniejsza niż 4,3 mln/mm3 dla mężczyzn i 3,9 mln/mm3 dla kobiet

hematokryt, czyli stosunek objętości krwinek czerwonych do objętości pełnej krwi, wynosi poniżej 37% u kobiet i mniej niż 42% u mężczyzn

{ads1}

Najczęstsze objawy niedokrwistości to:

senność, apatia

kłopoty z koncentracją

depresja

omdlenia

bladość skóry i spojówek

uczucie ciągłego zimna

stan podgorączkowy

płytki oddech i zadyszka

ból pojawiający się często w okolicy serca

nieustanne uczucie zimna

łamliwość włosów i paznokci

zajady

wysuszenie skóry

 

Leczenie

Najpierw lekarz ustali przyczynę schorzenia oraz rodzaj niedokrwistości, na jaki cierpi pacjent. Od tego zależy dalsza kuracja. Może ona polegać na zmianie diety (niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza w jadłospisie), suplementacji składników odżywczych i witamin lub na leczeniu farmakologicznym. Czasami anemia sygnalizuje obecność innej choroby.

 

Dieta

Jeśli niedokrwistość wynika z niedoboru żelaza w organizmie, należy zmienić jadłospis. Najlepiej wchłania się żelazo znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, wątroby, chude gatunki wędlin), które dobrze jest spożywać razem z bogatymi w witaminę C (papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki i cytrusy), w jej bowiem obecności żelazo się lepiej wchłania. Uwaga! Nadmierne picie kawy i herbaty hamuje wchłanianie tego składnika.

 

anemiaAnemia to stan chorobowy, który charakteryzuje się spadkiem poziomu hemoglobiny (czerwonego barwnika krwi) i erytrocytów (krwinek czerwonych) oraz symptomami im towarzyszącymi.

 

Wyróżnia się trzy główne grupy niedokrwistości:

pokrwotoczną (wywołaną ubytkiem krwi) będącą wynikiem upośledzonego wytwarzania erytrocytów

hemolityczną, związaną ze skróconym czasem życia erytrocytów, na przykład w przypadku ich niszczenia przez organiz

polekową i toksyczną, będącą następstwem stosowania leków i substancji, które niszczą czerwone krwinki lub uszkadzają szpik kostny

 

Anemię można zdiagnozować tylko na podstawie badań krwi. Rozpoznaje się ją, kiedy:

stężenie hemoglobiny spada poniżej 13,5 g/dl (gram na decylitr) u mężczyzn i poniżej 12,0 g/dl u kobiet

liczba erytrocytów jest mniejsza niż 4,3 mln/mm3 dla mężczyzn i 3,9 mln/mm3 dla kobiet

hematokryt, czyli stosunek objętości krwinek czerwonych do objętości pełnej krwi, wynosi poniżej 37% u kobiet i mniej niż 42% u mężczyzn

{ads1}

Najczęstsze objawy niedokrwistości to:

senność, apatia

kłopoty z koncentracją

depresja

omdlenia

bladość skóry i spojówek

uczucie ciągłego zimna

stan podgorączkowy

płytki oddech i zadyszka

ból pojawiający się często w okolicy serca

nieustanne uczucie zimna

łamliwość włosów i paznokci

zajady

wysuszenie skóry

 

Leczenie

Najpierw lekarz ustali przyczynę schorzenia oraz rodzaj niedokrwistości, na jaki cierpi pacjent. Od tego zależy dalsza kuracja. Może ona polegać na zmianie diety (niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza w jadłospisie), suplementacji składników odżywczych i witamin lub na leczeniu farmakologicznym. Czasami anemia sygnalizuje obecność innej choroby.

 

Dieta

Jeśli niedokrwistość wynika z niedoboru żelaza w organizmie, należy zmienić jadłospis. Najlepiej wchłania się żelazo znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, wątroby, chude gatunki wędlin), które dobrze jest spożywać razem z bogatymi w witaminę C (papryka czerwona, natka pietruszki, brokuły, pomidory, truskawki, czarne porzeczki i cytrusy), w jej bowiem obecności żelazo się lepiej wchłania. Uwaga! Nadmierne picie kawy i herbaty hamuje wchłanianie tego składnika.