Strona wykorzystuje ciasteczka (cookies). Dzięki cookies nasz serwis działa poprawnie. Polityka plików cookies.

dieta podstawowaTo, co powinniśmy jeść, nazywamy dietą podstawową. Proponowana przez nas dieta podstawowa powinna towarzyszyć nam przez całe życie, bo dzięki niej będziemy czuli się lepiej i unikniemy wielu groźnych chorób. Modyfikacje tej diety dotyczą pewnych schorzeń, kiedy niektóre grupy produktów żywnościowych powinny być ograniczane.

 

 

 Dieta podstawowa powinna się składać z:


    • 30% tłuszczu – pochodzącego głównie z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek,

    • 55% złożonych węglowodanów – z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych,

    • 15% białek – głównie pochodzenia roślinnego – z soczewicy, fasoli i grochu,

    • 8–10 szklanek wody.


Codziennie wolno jeść:


    • warzywa z rodziny krzyżowych: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior,

    • warzywa strączkowe: fasola – biała, czerwona, brązowa, czarna, indyjska itp.,

    • soja, soczewica, groch łuskany i zielony,

    • inne warzywa – botwina, bób, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fasolka szparagowa i zielona, młody groszek, kalarepa, karczochy, koper, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki,

    • kiszonki naturalne – kapusta biała, czerwona, buraki, ogórki,

    • soja i produkty sojowe: mleko sojowe, mąka sojowa, tofu – ser z mleka sojowego,

    • orzechy i nasiona – świeże, bez dodatków, niesolone – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu, lnu,

    • owoce cytrusowe – pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki,

    • jagody leśne – czarna jagoda, borówki, jeżyny, żurawina,

    • inne świeże owoce – arbuz, ananas, awokado, banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, mango, melony, morele, papaja, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, winogrona,

    • owoce suszone – śliwki, morele, figi, daktyle,

    • zboża – całe ziarna – jęczmień, gryka, kukurydza, owies, brązowy i dziki ryż, pszenica, żyto, siemię lniane,

    • produkty zbożowe – makaron z ciemnej mąki, niesolony popcorn,

    • kasze – gryczana, jaglana, perłowa,

    • otręby – owsiane, pszenne, ryżowe,

    • kiełki – pszenne, ryżowe,

    • nabiał – naturalny jogurt, mleko odtłuszczone, maślanka, kefir, kwaśne mleko, twaróg odtłuszczony,

    • tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy,

    • ryby gotowane – zwłaszcza tłuste ryby, takie jak: łosoś, śledź, makrela,

    • przyprawy – czosnek, cebula, imbir, bazylia, kminek, kurkuma, rozmaryn, majeranek, ostra papryka, curry, goździki, estragon,

    • napoje – woda mineralna niegazowana, herbata zielona i czarna, herbaty ziołowe takie jak mięta czy rumianek, herbaty owocowe.

{ads1}

Sporadycznie wolno jeść:


    • masło: 2–3 razy w tygodniu,

    • tłuszcze roślinne: margaryna bez tłuszczów utwardzonych i olej sojowy – 2–3 razy w tygodniu,

    • produkty mleczne: 1 lub 2 razy w tygodniu do wyboru: ser kremowy, ser niskotłuszczowy, śmietana kwaśna,

    • majonez: 1 raz w tygodniu niewielka ilość,

    • jaja: do 6 sztuk tygodniowo,

    • drób: 3–5 razy w tygodniu – indyki lub kurczaki świeże, bez skóry,

    • słodycze: 2–3 razy w tygodniu – miód, przetwory owocowe, rozcieńczone soki, mrożone desery np. sorbet lub jogurt, cukierki twarde, czekolada, kakao,

    • grzyby,

    • czerwone wino – tylko po jednym kieliszku kilka razy w tygodniu.


Nie zaleca się jeść:


    • mięsa: tłustej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, wątroby, serc, flaczków, nóżek wieprzowych, boczku,

    • przetworów mięsnych i podrobów: mielonki, pasztetów, salcesonów, konserw,

    • potraw wędzonych i konserwowanych: kiełbas, salami, baleronu,

    • dań z „fast foodów”: hot dogów, hamburgerów itp.,

    • potraw smażonych: frytek, pączków,

    • olei i tłuszczów: oleju kukurydzianego, smalcu, słoniny, łoju,

    • zwykłej margaryny,

    • surowych jajek,

    • cukru białego,

    • potraw z białej mąki: placków, ciastek, ciast,

    • białego pieczywa (dopuszczone jedynie u pacjentów z chorobami wątroby i żołądka),

    • mleka pełnotłustego i jego przetworów,

    • chipsów kukurydzianych i ziemniaczanych,

    • słodyczy: batonów, tortów, ciastek z kremem, lodów,

    • potraw z „torebki” – zup, sosów, klusek itp.,

    • napoi: kawy – zwykłej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, aromatyzowanej,

    • napoi słodzonych: gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych,

    • alkoholi wysokoprocentowych.

 

dieta podstawowaTo, co powinniśmy jeść, nazywamy dietą podstawową. Proponowana przez nas dieta podstawowa powinna towarzyszyć nam przez całe życie, bo dzięki niej będziemy czuli się lepiej i unikniemy wielu groźnych chorób. Modyfikacje tej diety dotyczą pewnych schorzeń, kiedy niektóre grupy produktów żywnościowych powinny być ograniczane.

 

 

 Dieta podstawowa powinna się składać z:


    • 30% tłuszczu – pochodzącego głównie z ryb, drobiu, tranu i oliwy z oliwek,

    • 55% złożonych węglowodanów – z całych ziaren zbóż, warzyw i roślin strączkowych,

    • 15% białek – głównie pochodzenia roślinnego – z soczewicy, fasoli i grochu,

    • 8–10 szklanek wody.


Codziennie wolno jeść:


    • warzywa z rodziny krzyżowych: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior,

    • warzywa strączkowe: fasola – biała, czerwona, brązowa, czarna, indyjska itp.,

    • soja, soczewica, groch łuskany i zielony,

    • inne warzywa – botwina, bób, buraki, cebula, cykoria, czosnek, dynia, fasolka szparagowa i zielona, młody groszek, kalarepa, karczochy, koper, koper włoski, kukurydza, marchew, ogórki, papryka, pietruszka, pomidory, por, rzepa, rzeżucha, rzodkiewka, sałata, seler, seler naciowy, szczypiorek, szparagi, szpinak, szczaw, ziemniaki,

    • kiszonki naturalne – kapusta biała, czerwona, buraki, ogórki,

    • soja i produkty sojowe: mleko sojowe, mąka sojowa, tofu – ser z mleka sojowego,

    • orzechy i nasiona – świeże, bez dodatków, niesolone – orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezamu, lnu,

    • owoce cytrusowe – pomarańcze, cytryny, grejpfruty, limonki, mandarynki,

    • jagody leśne – czarna jagoda, borówki, jeżyny, żurawina,

    • inne świeże owoce – arbuz, ananas, awokado, banany, brzoskwinie, gruszki, jabłka, jagody, mango, melony, morele, papaja, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, winogrona,

    • owoce suszone – śliwki, morele, figi, daktyle,

    • zboża – całe ziarna – jęczmień, gryka, kukurydza, owies, brązowy i dziki ryż, pszenica, żyto, siemię lniane,

    • produkty zbożowe – makaron z ciemnej mąki, niesolony popcorn,

    • kasze – gryczana, jaglana, perłowa,

    • otręby – owsiane, pszenne, ryżowe,

    • kiełki – pszenne, ryżowe,

    • nabiał – naturalny jogurt, mleko odtłuszczone, maślanka, kefir, kwaśne mleko, twaróg odtłuszczony,

    • tłuszcze – oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy,

    • ryby gotowane – zwłaszcza tłuste ryby, takie jak: łosoś, śledź, makrela,

    • przyprawy – czosnek, cebula, imbir, bazylia, kminek, kurkuma, rozmaryn, majeranek, ostra papryka, curry, goździki, estragon,

    • napoje – woda mineralna niegazowana, herbata zielona i czarna, herbaty ziołowe takie jak mięta czy rumianek, herbaty owocowe.

{ads1}

Sporadycznie wolno jeść:


    • masło: 2–3 razy w tygodniu,

    • tłuszcze roślinne: margaryna bez tłuszczów utwardzonych i olej sojowy – 2–3 razy w tygodniu,

    • produkty mleczne: 1 lub 2 razy w tygodniu do wyboru: ser kremowy, ser niskotłuszczowy, śmietana kwaśna,

    • majonez: 1 raz w tygodniu niewielka ilość,

    • jaja: do 6 sztuk tygodniowo,

    • drób: 3–5 razy w tygodniu – indyki lub kurczaki świeże, bez skóry,

    • słodycze: 2–3 razy w tygodniu – miód, przetwory owocowe, rozcieńczone soki, mrożone desery np. sorbet lub jogurt, cukierki twarde, czekolada, kakao,

    • grzyby,

    • czerwone wino – tylko po jednym kieliszku kilka razy w tygodniu.


Nie zaleca się jeść:


    • mięsa: tłustej wieprzowiny, wołowiny i baraniny, wątroby, serc, flaczków, nóżek wieprzowych, boczku,

    • przetworów mięsnych i podrobów: mielonki, pasztetów, salcesonów, konserw,

    • potraw wędzonych i konserwowanych: kiełbas, salami, baleronu,

    • dań z „fast foodów”: hot dogów, hamburgerów itp.,

    • potraw smażonych: frytek, pączków,

    • olei i tłuszczów: oleju kukurydzianego, smalcu, słoniny, łoju,

    • zwykłej margaryny,

    • surowych jajek,

    • cukru białego,

    • potraw z białej mąki: placków, ciastek, ciast,

    • białego pieczywa (dopuszczone jedynie u pacjentów z chorobami wątroby i żołądka),

    • mleka pełnotłustego i jego przetworów,

    • chipsów kukurydzianych i ziemniaczanych,

    • słodyczy: batonów, tortów, ciastek z kremem, lodów,

    • potraw z „torebki” – zup, sosów, klusek itp.,

    • napoi: kawy – zwykłej, rozpuszczalnej, bezkofeinowej, aromatyzowanej,

    • napoi słodzonych: gazowanych, sztucznie barwionych i aromatyzowanych,

    • alkoholi wysokoprocentowych.