Strona wykorzystuje ciasteczka (cookies). Dzięki cookies nasz serwis działa poprawnie. Polityka plików cookies.

zielona herbataNaukowcy potwierdzili, że aktywne związki znajdujące się w zielonej herbacie – znanej z silnych właściwości przeciwutleniających – wywierają także wpływ na tkanki oka.

 


Na łamach „Journal of Agricultural and Food Chemistry” poświęcony temu tematowi. Autorzy – zespół pracujący pod kierunkiem Chi Pui Panga – wskazują, że katechiny (zaliczane wraz z witaminą C, witaminą E, luteiną i zeaksantyną do grupy przeciwutleniaczy) mogą chronić przed jaskrą i wieloma innymi chorobami degeneracyjnymi oczu. Jednak do tej pory nikt nie umiał powiedzieć, czy faktycznie są one transportowane z układu pokarmowego do komórek oka.

{ads1}

Dzięki eksperymentom prowadzonym na laboratoryjnych szczurach pojonych zieloną herbatą zespołowi Panga udało się udowodnić tę tezę. Analiza tkanek oka jasno wykazała, że absorbują one znaczne ilości różnych katechin. I tak siatkówka przyswaja najwięcej galokatechiny, a ciecz wodnista oka – epigalokatechiny. Korzystny wpływ substancji pochodzących z zielonej herbaty na zmniejszenie szkodliwego działania wolnych rodników w oku trwał nawet do 20 godzin. Z artykułu wypływa konkluzja, że spożywanie zielonej herbaty skutecznie chroni oczy przed stresem oksydacyjnym.

 

zielona herbataNaukowcy potwierdzili, że aktywne związki znajdujące się w zielonej herbacie – znanej z silnych właściwości przeciwutleniających – wywierają także wpływ na tkanki oka.

 


Na łamach „Journal of Agricultural and Food Chemistry” poświęcony temu tematowi. Autorzy – zespół pracujący pod kierunkiem Chi Pui Panga – wskazują, że katechiny (zaliczane wraz z witaminą C, witaminą E, luteiną i zeaksantyną do grupy przeciwutleniaczy) mogą chronić przed jaskrą i wieloma innymi chorobami degeneracyjnymi oczu. Jednak do tej pory nikt nie umiał powiedzieć, czy faktycznie są one transportowane z układu pokarmowego do komórek oka.

{ads1}

Dzięki eksperymentom prowadzonym na laboratoryjnych szczurach pojonych zieloną herbatą zespołowi Panga udało się udowodnić tę tezę. Analiza tkanek oka jasno wykazała, że absorbują one znaczne ilości różnych katechin. I tak siatkówka przyswaja najwięcej galokatechiny, a ciecz wodnista oka – epigalokatechiny. Korzystny wpływ substancji pochodzących z zielonej herbaty na zmniejszenie szkodliwego działania wolnych rodników w oku trwał nawet do 20 godzin. Z artykułu wypływa konkluzja, że spożywanie zielonej herbaty skutecznie chroni oczy przed stresem oksydacyjnym.